Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η ιστορία του κοσμήματος



Η ιστορία του Ελληνικού κοσμήματος από το Kosmima24.gr





Η ιστορία του ελληνικού κοσμήματος ξεκινά πολλές χιλιετίες πριν, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα αριστουργήματα εξαιρετικής λεπτότητας και τεχνικής που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους της Ακρόπολης των Μυκηνών. Την εποχή του Μηκηναϊκού πολιτισμού 1600-1100 π.Χ άκμασε στις ελληνικές πόλεις η μεταλλοτεχνία (χαλκός, ασήμι, κασσίτερος, χρυσός) και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η τέχνη της χρυσοχοϊας και η επεξεργασία των ημιπολύτιμων λίθων. Την περίοδο αυτή τα κοσμήματα, κατασκευασμένα με ποικίλες τεχνικές και πλούσια θεματολογία, ήταν σύμβολο δύναμης και εξουσίας.
Την άνθιση του Μηκηναϊκού πολιτισμού διαδέχθηκε η Γεωμετρική και Ανατολίζουσα περίοδος 1100-800 π.Χ, τα λεγόμενα σκοτεινά χρόνια. Η Αργυροχρυσοχοϊα δεν έχει να επιδείξει τη φαντασία και τον πλούτο των προηγούμενων αιώνων. Εντούτις, όμως, παρατηρούμε την επιβίωση της παράδοσης η οποία συντηρεί, θα λέγαμε, τη φλόγα μέχρις ότου η κοσμηματοτεχνία θα οδηγηθεί σε νέα άνθιση κατά την Αρχαϊκή περίοδο (μετά το 800 π.Χ). Την εποχή αυτή νέες πηγές χρυσού δίνουν μια ώθηση στην τέχνη των κοσμημάτων και εμπλουτίζουν την πολύτιμη πρώτη ύλη, ενώ παράλληλα ιδρύονται ελληνικές αποικίες από τη Μαύρη θάλασσα και τη Μ.Ασία μέχρι τη Δυτική Μεσόγειο ενισχύοντας έτσι το εμπόριο με την Εγγύς ανατολή και τη Φοινικία. Όσον αφορά το θεματολόγιο των χρυσοχόων, οι ανατολικές επιδράσεις προσφέρουν νέα στοιχεία, όπως είναι οι μυθικές και ανθρώπινες μορφές. Οι Αρχαϊκές ελληνικές κοινωνίες του 600 π.Χ χρησιμοποίησαν τα κοσμήματα τόσο ως σύμβολο οικονομικής επιτυχίας, όσο και ως πολύτιμα εμπορεύσιμα είδη.
Αργότερα, οι Περσικοί πόλεμοι, από τους οποίους υπέφερε η κυρίως Ελλάδα, ευτυχώς δεν αγγίζουν ουσιαστικά το επίπεδο του υψηλού πολιτισμού το οποίο απολάμβαναν οι Έλληνες, διότι την περίοδο αυτή οι κοσμηματοποιοί προσφέρουν την τέχνη τους έξω από την Ελλάδα, στην ξένη αγορά. Έτσι, η κοσμηματοτεχνία συνέχισε, σαν να μην υπήρξε καμιά διακοπή, τα εξαιρετικά έργα της με ορισμένες σημαντικές αλλαγές στην τεχνική.
Οι νικηφόροι πόλεμοι μεταξύ 490-470 π.Χ έφεραν πολύ χρυσάφι στην Ελλάδα και η χρυσοχοϊα γνώρισε καινούρια άνθιση. Στα κλασικά χρόνια 475-330 π.Χ η προτίμηση στρέφεται στη συρματερή τεχνική σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση του σμάλτου. Τα κλασσικά κοσμήματα στολίζονται με μορφές ανθρώπων, ζώων και λουλουδιών, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στα σκουλαρίκια και περιδέραια τα οποία γίνονται πολύπλοκα με μικρά λεπτεπίλεπτα άνθινα και ανθρωπόμορφα στοιχεία (έρωτες και θεότητες).
Κατά την Ελληνιστική εποχή 330-27 π.Χ οι κατακτήσεις του Μ.Αλεξάνδρου και οι επαφές με την Ανατολή και την Αίγυπτο δεν είναι δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστη και την κοσμηματοτεχνία. Την περίοδο αυτή ο χρυσός και οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι παρουσιάζονται άφθονοι. Το αποτέλεσμα είναι το ελληνικό κόσμημα, όχι μόνο να εμπλουτιστεί από πλευράς σχεδίων αλλά και για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται πολύχρωμοι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν από την απουσία τους.
Η πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 π.Χ σηματοδοτεί την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και την επικράτηση της Οθωμανικής που θα κρατήσει υπό την κατοχή της την Ελλάδα για 400 ολόκληρα χρόνια. Το νέο ελληνικό κόσμημα, τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, χαρακτηρίζεται από πηγαία έμπνευση και πρωτοτυπία, αλλά κυρίως από το πάθος του ανώνυμου καλλιτέχνη “χρυσικού” να δημιουργήσει με υπομονή κάτι ξεχωριστό και μοναδικό, έστω και με ευτελή υλικά, κυρίως μπρούτζο και ασήμι, λόγω της έλλειψης του χρυσού και της γενικότερης φτώχιας που επικρατούσε. Τα κοσμήματα την περίοδο αυτή χωρίζονται σε σφυρήλατα, διάτρητα, χητά και συρματερά, τα οποία μάλιστα γνωρίζουν μεγάλη άνθιση και αρτιότητα.
Στις μέρες μας, 2.500 εργαστήρια παράγουν κάθε χρόνο, κοσμήματα αντάξια της μακρά παράδοσης και ιστορίας. Ο πλούτος των πηγών έμπνευσης που προέρχεται από το ιστορικό παρελθόν το πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση παλιών και νέων τεχνικών στις οποίες ο έλληνας αργυροχρυσοχόος και ο καλλιτέχνης είναι μυημένος συντελούν στην δημιουργία κοσμημάτων σύγχρονων , και ανανεωμένων , τα οποία χαρακτηρίζονται από την ιδιαιτερότητα μιας τέχνης που η δημιουργικότητα και η φαντασία συνυπάρχουν και ισορροπούν κάτω από αιώνιους κανόνες που σφραγίζουν την τέχνη του ελληνικού κοσμήματος εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Τέτοια κοσμήματα μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.Kosmima24.gr .

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου